Het geheim van sneller schrijven (inclusief video)

By Rutger Steenbergen | Copywriting Blog

feb 13
Sneller schrijven in 10 tips

Schrijf je voor opdrachtgevers of je blog? En wil je beter en sneller schrijven? Lees dan verder en ontdek 10 slimme hacks. 

More...

Je kent het vast. Je zit met een volle agenda voor een leeg scherm en de deadlines stapelen zich op. Nu moet het gebeuren! Maar het gebeurt niet en de woorden komen maar moeizaam uit je vingers.

Puf, kreun, steun… dan nog maar wat research doen. En nog even naar je mail bekijken, Facebook checken en een berichtje plaatsen op LinkedIn. Voor je het weet ben je een uur verder. Is je tekst nog steeds niet af. En zit je met een rotgevoel.

Herkenbaar? Voor mij wel, want het overkwam me vroeger veelvuldig. Gelukkig heb ik er een oplossing voor gevonden en die deel ik in deze blogpost. Dit is mijn geheim voor sneller schrijven.

Sneller schrijven begint in je hoofd

Vergeef me de wat zweverige tussenkop, maar laat het me uitleggen. Wil je sneller schrijven, dan begint dat bij het écht willen. Als je wat druk op de ketel zet kun je namelijk meer dan je denkt. Ga maar eens een minuut touwtje touwtje springen met en zonder stopwatch. Zie je de teller teruglopen, dan voer je het tempo nog wat op.

Stel je jezelf geen deadlines en ga je bijvoorbeeld eindeloos researchen? Dan kost je dat heel veel tijd en je verliest je in details. Dat is zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Oplossing. Voer je taken uit in afgebakende periodes. Ik doe dit bijvoorbeeld met Focus Booster, een gratis Pomodoro-timer. De timer geeft je steeds 25 minuten werktijd en daarna 5 minuten pauze. Dit houdt de vaart erin en in 25 minuten blijf je scherp.

Bepaal steeds vooraf wat je in de 25 minuten wilt bereiken. En dwing jezelf dat te doen. Je zult zien dat je in 1 of 2 x 25 minuten heel veel research kunt doen. En je blijft niet hangen op pagina’s, want je moet door. 

Sneller schrijven met een mindmap

Een tweede techniek die ik je van harte aanraad om sneller te leren schrijven is mindmappen. Serieus, van alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is mindmappen waarschijnlijkste het effectiefste.

Een mindmap is een visuele weergave van je gedachten rond een centraal thema. Bij een mindmap gebruik je het liefst zo weinig mogelijk woorden en kom je met kreten, plaatjes en vertakkingen direct tot de kern.

Oplossing. Mindmaps zorgen voor overzicht en ik maak er altijd een na of tijdens mijn research. Dat kan heel kort en krachtig, bijvoorbeeld zo:

Sneller schrijven met een mindmap

Aan de hand van de mindmap weet ik precies wat ik in mijn tekst wil zeggen. En heb ik voortdurend aanknopingspunten als ik even vast zit.

Bovenstaande mindmap komt uit het programma Xmind. De gratis versie werkt prima. Klik ik op het centrale thema en druk ik vervolgens Ctrl + C in, dan kan ik de punten met Ctrl + V in mijn tekstverwerker plakken. Dan zie je dit:

Sneller schrijven met Xmind

Ik hoef ze alleen nog maar aan elkaar te schrijven en klaar is de tekst.

Zonder afleiding schrijf je sneller

Facebook, Twitter, LinkedIn, WhatsApp, e-mail: als je niet uitkijkt ben je voortdurend afgeleid tijdens het schrijven. En elke keer dat je eruit bent heb je weer tijd nodig om in de flow te komen. Dit is doodzonde, maar gelukkig is ook hier een oplossing voor.

Oplossing. Met het gratis programma Cold Turkey blokkeer je eenvoudig tijd slurpende websites. Je geeft zelf aan welke sites je wilt blokkeren en hoe lang de blokkade moet duren. Zit die tijd erop, dan kun je er weer bij.

Cold Turkey oogt Spartaans, maar ik gebruik het al jarenlang met veel plezier. Tijdens het schrijven schrijf ik. En als ik pauze heb mag ik me even te buiten gaan aan social media, YouTube en e-mail.

Deze schrijfblunders kosten je nu omzet

Download het gratis e-book en ontdek hoe je ze eenvoudig voorkomt.

Schrijf sneller met de Pomodoro-techniek

Dwaal je snel af tijdens het schrijven? Laat het niet gebeuren en houd de druk op de ketel. Ik gebruik hiervoor ook weer de Pomodoro-timer Focus Booster.

Oplossing. Verzamel alle aantekeningen die je nodig hebt voor het schrijven. Bijvoorbeeld op basis van de mindmap uit tip 2. Start daarna de Pomodoro-timer op je telefoon of computer en bedenk wat je de volgende 25 minuten wilt bereiken. Daarna is het ready, set….go!

25 minuten lijkt weinig tijd, maar zijn je aantekeningen goed en heb je een structuur uitgedacht dan kom je heel ver. Ik schrijf regelmatig 1000 woorden in 30 minuten. En mijn laatste blogpost voor Frankwatching was zelfs in 25 minuten zo’n beetje klaar. 

Leer met 10 vingers typen

Wil je sneller schrijven? Leer dan sneller te typen  (en vergeef me de open deur).

Ik was 20 jaar zo eigenwijs om geen typecursus te volgen. Vorig jaar deed ik het alsnog met mijn zoon en ik kan me nu wel voor mijn hoofd slaan. Hoe heb ik al die tijd kunnen ploeteren met 2 vingers en massa’s tikfouten?

Oplossing. Leer blind en met 10 vingers typen, online of in een groepje. Het voordeel van fysieke bijeenkomsten is dat je er wekelijks heen moet. Voor mij was dat een goede stok achter de deur.

Zorg dat je overal bij je teksten kunt

Jarenlang schreef ik in Microsoft Word. Sinds kort doe ik dit volledig in Google Docs en dat bevalt enorm goed. Ik kan overal bij de teksten komen en eenvoudig dingen aanpassen. Bovendien hoeft ik niet steeds mijn vaste computer op te starten. De laptop is altijd binnen handbereik.

Oplossing. Gebruik een online tekstverwerker als Word 365 of Google Docs. Meestal mail ik een opdrachtgever de link naar een gedeelde map, waarin ik de teksten zet. Heeft hij of zij ze nog niet bekeken? Dan kan ik nog wat kleine dingetjes aanpassen, ook na de deadline.

Teksten hoeven niet meteen perfect te zijn

Wil je sneller schrijven, bouw je tekst dan op als een schilderij. Begin met de grote lijnen en verlies je niet in details. Loop je ergens vast? Sla dit stuk dan over en ga verder waar het wel lukt. Laat daarna je tekst een poosje rusten.

Oplossing. Ik schrijf mijn teksten vaak over een periode van enkele dagen. Bijvoorbeeld zo:

Dag 1: research.
Dag 2: schrijven eerste versie.
Dag 3: correcties en toevoegen details.
Dag 4: afronden en optimaliseren voor SEO.

Door een tekst te laten rijpen wordt hij vaak beter. Het onderwerp zit in je hoofd en je komt onverwacht op goede ideeën. Of je ziet de volgende dag met frisse ogen wat er mist, beter kan of onduidelijk is. 

Nog een paar korte tips om beter en sneller te schrijven

 • Zet de spellingcontrole uit en maak je niet druk om tikfouten. Die haal je er later wel uit.
 • Gaat het schrijven moeizaam? Begin dan met het einde. Dan kun je daar vervolgens naartoe schrijven.
 • Zorg dat je altijd een notitieboekje binnen handbereik hebt. Dit kan zowel een fysieke als een digitale zijn, zoals Evernote. Schiet je een goed idee te binnen? Noteer hem direct en laat je teksten rijpen in je hoofd. 
 • Schiet een woord of uitdrukking je niet te binnen? Of mis je informatie? Markeer het voor later en ga door. Ik doe dat zo: hoge ___ bomen vangen veel wind. Later weet ik het meteen. Oh ja, bomen.
 • Twijfel je over een uitdrukking of kom je echt niet op een woord? Google is je vriend. Zoek als volgt:

  “hoge * vangen veel *”

  Op de plaats van de * vult Google zelf woorden in, en je vindt de uitdrukking zo. En nee, hoge glazen vangen veel bier is niet correct.
 • De vorige tip werkt ook goed voor opsommingen. Google bijvoorbeeld op:

  "snel, * en simpel"

  Snel, safe en simpel. Ja, dat allitereert lekker. 
 • Twijfel je over de spelling van een woord? Ook hier kan Google je helpen. Google op beide varianten en kijk naar de suggesties, of het aantal keer dat ze op pagina’s voorkomen. Kijk ook naar de bron. NRC Handelsblad geloof ik eerder dan een obscuur forum.
 • Een dubbele spaties tik je zo in een tekst . Met deze slimme tip voorkom je ze:

  > Open het venster Zoeken en vervangen met Ctrl + H
  > Typ twee spaties in het veld Zoeken
  > Typ een spatie in het veld Vervangen door.
  > Bevestig met alles vervangen.

  Handig toch?

Beter en sneller schrijven: deel je beste tips en trucs

Dit waren mijn tips om beter en sneller te schrijven. Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt. Laat een reactie achter en deel je tips. Want samen weten we meer. 

Follow

About the Author

Ik ben Rutger Steenbergen: tekstschrijver, trainer, auteur van 2 succesvolle managementboeken en ervaren online marketeer. Wat mij drijft is je zo goed mogelijk verder helpen. Jouw succes geeft mij energie en daar worden we allebei blij van. Een goede deal, toch?

Leave a Comment:

(6) comments

Christian 20th februari 2019

Interessant en herkenbaar artikel Rutger.

Voor mij werkt Todoist samen met Toggl en Rescuetime prima, zeker omdat je een aantal van deze tools eenvoudig aan elkaar kunt koppelen.

Mindmappen pas ik nog niet zoveel toe, XMind heb ik daarom direct gedownload en ga ik proberen.

En ‘hoge glazen vangen veel bier’ zou toch wel een mooie uitdrukking zijn haha.

Reply
  Rutger Steenbergen 20th februari 2019

  Xmind werkt als een speer. Ik gebruik het al jaren en vind het ook fijner dan een duur pakket als iMindmap. Ik raad het je van harte aan.

  Reply
Michiel 20th februari 2019

Handige tips Rutger! Ik ben ook nog steeds een Word-fanaat, maar Google Docs is op zich wel handig. Ik weet nog niet of ik echt over durf te stappen :). De sneltoetscombinatie CTRL + H kende ik ook nog niet, die is handig! Een goed alternatief voor Evernote is nog OneNote (de gratis versie heeft meer opslagruimte).

Reply
  Rutger Steenbergen 20th februari 2019

  Ik overweeg al jaren te upgraden naar de betaalde versie van Evernote. Maar ik heb het simpelweg niet nodig. Met minder dan 50 notities kan ik prima uit de voeten. Fijne van Evernote vind ik dat het lekker simpel is. OneNote ken ik niet, ga ik ook eens naar kijken. Dank voor de tip!

  Reply
Stefan 21st februari 2019

Top tips! Ik begin ook altijd eerst met een ‘skelet’ – De H1, alle H2’s en H3’s en zet onder elk kopje in één regel wat ik in dat stukje ga vertellen. Daarna hoef je het alleen nog maar op te schrijven 🙂

Reply
  Rutger Steenbergen 21st februari 2019

  Dat werkt super ja. En de combinatie met mindmappen is fijn. Ik maak ook mindmaps van boeken, blogs en webinars. Dat is inspiratie voor latere blogs en boeken. Soms jaren later.

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: